top of page

Az absztrakt képek közlésmódja, előzménye és az absztrakt expresszionizmus irányzatai

Manajló-András-festőművész-eladó-festmény

Amit ezen az oldalon találunk:

  • absztrakt képek

  • absztrakt képek falra

  • absztrakt

  • modern

  • képek

  • fekete, fehér

  • virágok

  • vászonképek

Manajló András festőművész “Genesis No. 295” 

Napjainkban már a modern stílusú enteriőrökben központi szerepük van az absztrakt festményeknek. Egyre növekvő népszerűségüket főleg annak köszönhetik, hogy egy olyan harmóniát képesek létrehozni, amelyet más előre elkészült dekorációs tárggyal vagy képpel csak kissé erőltetve lehet megvalósítani. Emellett közkedveltsége abból is fakad, hogy ezen modern festményekkel jól össze lehet hangolni a különböző berendezési, illetve dekorációs tárgyainkban megjelenő színeket és árnyalatokat is.

Az absztrakt közlésmódja és előzménye:

Ha jobban megvizsgáljuk, az absztrakt nonfiguratív ábrázolás egy mindig is létezett művészet, amelyben az alkalmazott színek, formák és minták mindig a közölni kívánt jelentést hordozzák magukban. Ez a művészeti forma elsősorban Európában jött létre, és az első világháború ideje körül bontakozott ki, de persze a gyökerei régebbre nyúlnak vissza, hiszen már antik leleteken, tárgyakon, illetve ősi kínai kerámiákon és porcelánokon is megjelentek az absztrakt virágok, formák és egyéb díszítések.

Maga az absztrakció is rendkívül fontos kiindulási pont a festészetben, így aztán nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a tényt sem, hogy ez az ábrázolásmód korántsem előzmény nélküli. Mivel az absztrakt formák képezik minden festmény alapját és e köré akár egy realista ábra is épülhet, így ez az ábrázolási technika végülis egyfajta leegyszerűsítése a valós formáknak. Ebből adódóan azzal, hogy az absztrakció magába foglalja a hétköznapi jelenségek és formák világát, nem csak a festőművészeknek ad szélesebb művészi teret, de a nézőközönségből is mélyebb, összetettebb érzelmeket képes előcsalogatni.

Az absztrakt expresszionizmus irányzatai:

Az absztrakt expresszionizmuson belül két irányzat fejlődött ki: a gesztusfestészet és a geometrikus absztrakcióhoz is közel álló, úgynevezett színmező festészet. A gesztusalapú absztrakció legjelentősebb személyisége a jól ismert Jackson Pollock volt, aki a festéket egyenesen a vászonra csurgatva tette láthatóvá az "energiát és mozgást". Ezzel szemben a színmező festészet legjelentősebb alkotói Clyfford Still és Mark Rothko voltak, akik már kontúrokkal határolt, egyszínű mezőkkel töltötték ki a vásznakat. Természetesen az absztrakt művészet napjainkra már egyre sokszínűbbé vált és számos, a festészetben is felbukkanó stílus (pl: szürrealizmus, pop-art) hatott rá, amellyel a korábban még jól elkülöníthető kategóriák összemosódtak. Ennek eredményeképp megjelentek a konstruktivista jellegű művek, melyek alapját a vonalzóval és körzővel megszerkeszthető geometrikus formák adják, illetve a lírai vagy más néven romantikus, szabálytalan, színes foltokból álló alkotások is.

Absztrakt képek falra:

Amennyiben ön is szeretné, hogy lakása művészi megjelenést sugalljon, engedje el a fantáziáját és merüljön el a képzelet világában. Hagyja, hogy érzései és érzékei összeolvadjanak és élvezze az absztrakt képek által nyújtotta élményt.

Ezek a színes vagy fekete-fehér vászonképek kimondottan jól mutatnak hálószobákban, nappalikban, irodákban, szállodák falán és egyéb magán vagy közterek falain is. Az Art Union galéria kínálatában minden festmény kézzel készített és egyedi, amely megvásárolható készletről a galériában, vagy lehetőség van megrendelésre is saját enteriőrhöz vagy elképzeléshez hangolva.

bottom of page