top of page

Csendélet festmények – Ön tudja, hogy mi az a csendélet, honnan ered és milyen jellemzői vannak?

eladó-festmények-Voytovych-Ivanka-festmények

Amit ezen az oldalon találunk:

  • csendélet festmények

  • csendélet festmény

  • csendélet képek konyhába

  • szép csendélet festmények

Voytovych Ivanka festőművésznő “Ünnepi asztal” 

Amennyiben nem tudja a választ, érdemes elolvasni a következő cikket: A csendélet festői műfaj, amely mindenféle tárgyak, virágok, gyümölcsök festői ábrázolását jelenti. Azért rendkívül népszerű műfaj, mert széles lehetőséget kínál a művészeknek festői függetlenségük kibontakozására és a részletekben való elmélyülésre. Ezek közül főleg a virág csendéletek a legelterjedtebbek. A csendélet elődjeit a művészettörténészek tulajdonképpen az ókorból eredeztetik, hiszen már az ókori római és egyiptomi freskók, illetve festmények is sok esetben gyümölcsöket, tárgyakat vagy növényeket ábrázoltak. Érdekesség az is, hogy már akkor is mindennek külön jelentése volt. A koponya például a halált, míg a fehér rózsa a lelki tisztaságot szimbolizálta.

 

A csendélet először a 6. századi Kínában kapott önálló jelentést mint a virágok festészete. A kínaiak mindig is csodálták a természetet, így a festő tudása ebben a korban még inkább értékes volt, hiszen a festmények az emberek tudását és a természet harmonikus egyesülését ábrázolták. Az ennél már valamennyivel realisztikusabb csendélet festmények a 16. századi olasz Michelangelo Merisi da Caravaggio nevéhez köthetőek, akinek festményei már számos allegorikus témát hordoznak, mint például a bűnbeesés vagy a feltámadás. Híres festménye például a Gyümölcsös kosár, mely a művész meggyőződését fejezi ki arról, hogy az élettelen világ legalább akkora hatással lehet az alkotóra, mint az élő világ.

 

Későbbi fénykorát a virágcsendélet a 17. századi holland és flamand festészetben élte. Ekkor a csendéletfestők már annyira komolyan vették munkájukat, hogy egész életükben csak egy meghatározott csendéletfajtát festettek. Bár egy csendéleti kép vagy olajfestmény témája nagyon változatos lehet, és általában nem korlátozódik kizárólag egy témára, volt olyan holland festő aki egész életében kizárólag csak pipacsok és nyári tájkép festésével foglalkozott.

 

A mai napig, stílustól és témától függően számos művész festészetében - így a galériánk híres festőink művészetében is - megjelenik valamilyen formában a csendéletek festése. Amennyiben ezek ismeretében kedvet kapott a csendélet festmények kicsit más szemszögből való megközelítésére, nézzen szét az Art Union Galéria weboldalán, hátha megragadja önt is egy mesés kép.

bottom of page