top of page

Kortárs és modern olajfestmények

Voytovych-Alexander-festőművész-eladó-festmény

Amit ezen az oldalon találunk:

  • olajfestmény

  • modern olajfestmények

  • kép

  • festmény

  • vászon

  • modern

  • olaj

  • tájkép

  • csendélet

Voytovych Alexander festőművész “Esti bor” 

Olajfestészet: Olajfestmények, az örök klasszikusok:

Az olajfestés rendkívül érdekes képzőművészeti ágazat, ugyanis a festőknek alkotás során igen széles művészi szabadságot biztosít. Az olajfestmények korai történetéről nem sok információ áll rendelkezésünkre, azt azonban valószínűnek tartják, hogy az olajfestékeket eredetileg nem művészi célokra használták, hanem vízállóságukat kihasználva inkább pajzsok, páncélok és egyéb eszközök bevonására, dekorálására. Az első pontos források a 12. századra nyúlnak vissza a művészi olajfestmény létrejöttét illetően. Ahogy már előző cikkünkben is említettük vélhetően a 15.századi flamand festő, Jan van Eyck volt az olajfestés feltalálója, aki a festékkel való bánásmód egy új perspektíváját nyitotta meg a későbbi festőművészek számára. Az sem véletlen párhuzam, hogy a tájkép festés tulajdonképpen egyidejűleg alakult ki és fejlődött az olajfestészettel, ami főleg azzal magyarázható, hogy a tájképek térbeli problémáit, a távolságok hangsúlyos érzékeltetését, a csillogó felületek visszaadását és az érzékenyebb árnyékolást ezzel a technikával tudták a legjobban megoldani. A 17. századi szintén flamand származású Peter Paul Rubens, sajátos stílusával óriási hatást gyakorolt az európai festészet fejlődésére. Ő volt az, aki az olajfestés lehetőségeit továbbfejlesztve, először alkalmazta a lazúros festést, mint egy új festőtechnikát. Az általa alkalmazott lazúrozás tulajdonképpen abból állt, hogy úgy végezte el a kép többrétegű festését, hogy megvárta míg az alsó réteg megszáradt és mindig már a megszáradt festékrétegekre festette rá a következőt (tulajdonképpen még ma is ez az eljárás érvényes). Ezek a korabeli, lazúros technikával készült olajfestmények rendkívül időigényesek voltak, hiszen akár egy évet is igénybe vehetett mire véglegesen elkészültek. Később a festéktubus feltalálása a 19. században óriási mérföldkövet jelentett a festészet történelmének, ugyanis így a korábban csak frissen elkészíthető és felhasználható festék eltarthatóvá, hordozhatóvá vált. Emellett míg korábban a festők arra kényszerültek, hogy műtermekben dolgozzanak, a festéktubusnak köszönhetően lehetőség nyílt arra is ,hogy a szabadba kerüljön a vászon, és létrejöjjön egy új élményfestészet, a plein air.

Néhány szó az olajfestmények során alkalmazott festék jellemzőiről, tulajdonságáról:

Az olajfesték kötőanyaga alapvetően az olaj, ami lehet például mákolaj, lenolaj vagy dióolaj is. Ezeknek az olajoknak számos alkalmazási módjuk van, így lehet velük hígan, lazúrosan ,valamint mélyfényű hatással is dolgozni. Az olajfestés során alkalmazott festék az összes festőanyag optikai hatását képes utánozni, ráadásul fedőképessége is tökéletes. Az olajfestmények különlegessége ezáltal éppen abból adódik, hogy az olajfestékből számtalan tónus kikeverhető, illetve kiválóan alkalmas a legkülönbözőbb festői hatások visszaadására is. Az olajfesték sokoldalúsága mellett így az is kedvező tulajdonság, hogy igen könnyen javítható. A lassan száradó festék akár munka közben is könnyen lekaparható, ezáltal festés közben lehetőség van a kompozíció módosításán, kijavításán is.

Modern olajfestmények az Art Union Galéria kínálatában:

Egykor a festészet nem szolgált mást, mint megörökíteni a pillanatot az utókor számára. Lényegében ez ma sincs másképp, hiszen a cél ugyanúgy megmaradt. Természetesen a modern technológiának köszönhetően ma már az okostelefonok és fényképezőgépek révén mindenki számára rendelkezésre áll a pillanat megörökítésének lehetősége, ám egy olajfestmény mindig többet mutat az adott témáról, mint egy fénykép. Egy festmény sokkal bensőségesebb, hiszen benne van a művész kifejezőkészsége által megfogalmazott látásmód, világszemlélet, művészi tehetség, amit egyik modern eszközzel sem lehetne úgy visszaadni, ahogyan azt elvárnánk. Az olajfestmények olyan örök klasszikusok, melyek még a modern, innovatív világunkban is kellően helytállóak. Tegye otthona hangulatát és atmoszféráját ön is felejthetetlenné egy igazán különleges, kézzel festett alkotással! Olajfestmény kínálatunk folyamatosan bővül, ezért érdemes több alkalommal is ellátogatni online galériánkba. Amennyiben ön is szereti a játékos, vidám színeket, ugyanakkor szeretné átélni a modern képek nyújtotta élményt, érdemes megtekinteni a csendélet, tájkép és egyéb kínálatunkat is.

bottom of page